Växter – bra för ditt välmående

Last modified date

Det finns många sätt att hantera stress och oro. Ett bra sätt är att hålla på med odling och växter. I det här inlägget får du veta mer om varför växter är bra för din hälsa.

Om odling

Många forskare är överens om att odla, vare sig det sker inomhus eller utomhus är bra för ditt psykiska välmående. Man har bland annat gjort forskning på patienter på ett sjukhus där det visade sig att de patienter som hade växter och blommor i rummet kände sig mindre oroliga än de som inte hade några växter alls.

Odling av växter kan ske både inomhus och utomhus. Hos https://www.wexthuset.com/ kan du hitta allt du behöver för ditt växtintresse. Om du är nybörjare på odling kan det vara en bra idé att börja med en något mer lättskött växt för att sedan avancera ju tryggare du blir med odling.

Odling som främjar hälsan

Odling är något som på flera olika sätt kan främja din hälsa. Vi börjar med att ge exempel på hur odling kan främja ditt psykiska välmående.

Reducerar stress

Många upplever att deras stressnivå minskar när de tar hand om sina växter.

Minskar ångest

Att fokusera på sina växter har gjort att många upplever att deras ångest minskar. Det räcker med att du vistas ute i naturen för att du ska må bättre eftersom forskning har visat att jorden har naturliga antidepressiva egenskaper. Inom terapi kan man använda trädgårdsarbete som behandlingsform för de som lider av utmattningssyndrom eller depression.

Bättre sömn

En annan sak som odling, framför allt blommor kan hjälpa dig med är att få en bättre nattsömn. Lavendel är ett exempel på en blomma som får många att känna sig sömniga eftersom blomman kan hjälpa dig att få ner ditt blodtryck och därmed slappna av.

Andra sätt som växter och blommor kan få dig att må bättre är till exempel genom färg. Att gå in i ett rum där det finns en färgglad blombukett är något som är uppiggande. När blommorna doftar gott känns det mer hemtrevligt och vi trivs bättre i miljön.

Förutom att odling kan främja din psykiska hälsa, så kan den även främja din fysiska.

Bättre immunförsvar

Om du har en trädgård kommer du att spendera en hel del tid utomhus. På så sätt får du i dig massor av D-vitamin som hjälper till att boosta ditt immunförsvar.

Vardagsmotion

Att röra på sig är alltid viktigt för att din kropp ska må bra, både psykiskt och fysiskt. Odling är ett bra sätt att få vardagsmotion. När du gräver och bär tunga krukor och jord får du en enkel, men bra motion. Motion har en positiv effekt på ditt hjärta, och eftersom odling även minskar din stressnivå bidrar det till ett friskare hjärta.

Näringsrik mat

Om du har möjligheten så kan du odla dina egna ätbara örter och grönsaker vilket är mer näringsrikt än det du köper i butik.

ivadmin