Då är det bra att äta hälsokost

Last modified date

Att äta hälsokost är viktigt för alla människor, oavsett livssituation, men ibland kan det vara extra viktigt att äta hälsosammare kost. Här kommer vi att gå igenom när det kan vara bra att äta lite hälsosammare.

Övervikt

Om du till exempel är överviktig och behöver går ned i vikt så är det väldigt viktigt att du äter hälsosam kost, annars är risken stor att du ökar ännu mer i vikt. Tänk dock på att inte gå för snabbt fram, försök börja med små steg och att byta ut din kost långsamt. Om du stressar med att byta din kost helt så finns det en stor risk att du kommer falla tillbaka i gamla vanor. Det är inte alltid som man tycker om den hälsosammare kosten, men ju mer du äter den desto mer kommer du att tycka om den.

Om du vill veta mer om när det är bra att äta hälsokost kan du kika på Livsmedelsverkets hemsida.

Sjukdom

Om du lider av någon sjukdom, till exempel diabetes eller hjärtproblem, så är det viktigt att äta hälsosam kost. Att äta hälsosam kost kan faktiskt lindra dina besvär vid sjukdom och du kommer att känna dig mycket piggare och ha mer energi än vad du har när du äter skräpmat till exempel. Att äta bra och hälsosam kost och motionera dagligen bidrar till en mycket bättre hälsa och livskvalitet.

Träning

Om du tränar och vill nå ett specifikt mål kan det vara bra att äta hälsosammare kost. När du ska bygga muskler behöver du till exempel mer protein och om du ska minska i vikt behöver du äta mindre fett och socker.

amy