Håll dig varm med rätt kost och kläder

Last modified date

Om du tillhör den ”frusna typen” och ofta upplever att du är lite kall och burrig medan ditt sällskap tycker att temperaturen är skön kan du behöva se över hur du kan förbättra din kroppsvärme. Ibland är det så enkelt som att klä dig annorlunda än du gör eller att öka dina fysiska aktiviteter, och det finns också en hel del kost som kan öka värmen.

Här kommer du få några tips på hur du bäst kan hålla dig varm på ett naturligt sätt. Om du upplever att din kroppstemperatur har förändrats på sistone kan det först och främst vara bra att göra en hälsokontroll. Det finns många faktorer som påverkar kroppens temperatur, exempelvis din ålder, din livsstil, om du är stressad eller om du har problem med sköldkörteln. Är du särskilt kall i händerna och fötterna är det troligtvis blodcirkulationen som behöver förbättras.

Klä dig korrekt

Det första du bör göra om du känner dig kall är att röra på dig mer. Alla fysiska aktiviteter sätter igång blodcirkulationen i hela kroppen och om du har ett stillasittande jobb kan det till och med räcka med att du ställer dig i ett par minuter, stretchar litegrann eller vickar på tårna. Hur du klär dig spelar också stor roll. Lager på lager-principen fungerar i alla väder då den låter dig reglera hur varmt eller kallt du är klädd, men också att du har på dig bra material som andas och varken gör dig för varm eller för kall. Om du är friluftsmänniska är det smart att skaffa dig bra underställ som både känns sköna och som leder bort fukt. Vilket material du bör välja beror dels på dina personliga preferenser, dels på aktiviteter och årstid. Om somrarna brukar bomull vara ett bra val medan ull och polyester ofta är bättre för kallare årstider.

Kost som värmer

Även dina kostval kan påverka din kroppstemperatur. En varm soppa på en varm vinterdag känns underbart såväl som en stor kopp te med lite honung. Välj livsmedel som är rika på ämnen som stimulerar blodcirkulationen, exempelvis C-vitamin som stärker blodådrorna och minskar på blodfetter eller omega-3-fetter som reglerar blodtrycket och håller artärernas väggar mjuka. Du kan också välja kryddiga rätter som innehåller vitlök, chilipeppar och ingefära som alla sätter igång cirkulationen och verkar antiinflammatoriskt.

Vissa födoämnen kan ha motsatt effekt och få dig att känna dig mer frusen än normalt. En stor bov i dramat är salt, men också transfetter och socker. Tänk också på att dricka mycket vätska då ett klassiskt symptom på lätt uttorkning är trötthet och försämrad blodcirkulation.

ivadmin