Vad är functional foods
Begreppet functional foods, funktionell mat, har blivit allt vanligare de senaste åren som ett eget ämne inom det breda hälsokostbegreppet. Det som utmärker functional foods är att det antingen är ”rena” produkter som har stora hälsofördelar, eller sådana som har blivit tillredda eller berikade för att få det.
Funktionell mat är ofta designad, eller har det som en naturlig egenskap, att de till exempel bidrar med antioxidanter som kan motverka cancer och andra sjukdomar. Eller probiotika som håller magen i trim. Functional foods är ett relativt sett nytt forskningsämne, men ett som många forskare ser som väldigt spännande med potential att få stor effekt på flera områden. Ett exempel är den fetmaepidemi vi har i västvärlden där en delförklaring till den verkar vara de bakterier vi har i mage och tarmar. Där kan mjölksyrade produkter som kimchi eller den klassiska tyska sauerkrauten bidra till att återskapa balansen och göra oss smalare.
Hur kan jag använda functional foods för att öka mitt välbefinnande?
Utöver ovan nämnda hälsofördelar finns det också fler, om du vet vad du ska leta efter. Den funktionella maten kan bland annat hjälpa dig med återhämtning och läkning. Det spelar ingen roll om du gjort en plastikkirurgi i Malmö eller sprungit ett långlopp i Stockholm. Om du är sliten eller inflammerad efter ett sådant ingrepp eller ansträngning ska du leta efter mat som innehåller ämnet Antocyanin, som till exempel rödkål eller blodapelsin.
En annan växt som är mycket intressant i sammanhanget är rödbetan. Juice från den rotfrukten är (tillsammans med kreatin) en av mycket få icke-dopingklassade substanser som faktiskt visat sig förbättra prestationsförmågan. Det beror främst på att rödbetan innehåller väldigt mycket nitrat som förbättrar syreupptagningsförmågan. Andra växter som innehåller mycket nitrat är spenat (som liksom alla gröna bladväxter har många hälsofördelar).
Functional foods som en del av en balanserad kost
För den som vill börja leva en hälsosammare livsstil är det smart att läsa in sig på functional foods. Utöver att de är hälsobefrämjande, så är de flesta även både goda, kalorisnåla och mättande. Att göra en ordentlig sallad med rödbeta och spenat till varje måltid, eller att lägga på en portion kimchi, gör det lättare att äta nyttigt. En portion blåbär i frukostfilen (gärna en sådan som innehåller laktobaciller) eller gröten är både gott och nyttigt. Dessutom ser det snyggt ut. I Kina finns en gammal regel om att varje måltid ska innehålla grönsaker som representerar minst fyra olika färger. Faktum är att det inte är en dum regel att hålla sig till för den som vill äta funktionellt. Lägg till rödbeta, spenat, vitkål och några valnötter så är du hemma.
Många vanliga kosttillskott är dyra och har i bästa fall tveksam effekt. Så är det inte med funktionell mat om du köper den i sin råa form i butiken. Det är snarare tvärtom: det är väldigt prisvärt och ger dessutom god och vetenskapligt bevisad skillnad.