Vad är hälsokost?

Last modified date

Många har hört ordet hälsokost men det är inte alla som vet vad det är, hälsokost är, enkelt förklarat, kost som är hälsosam och bra för din hälsa. Ljust bröd, yoghurt med hög fetthalt, socker, vetemjöl och mycket mer är ohälsosam kost. Grovt bröd, havregrynsgröt, grönsaker och mycket mer är hälsosam kost.

Behöver jag alltid äta hälsosamt?

Nej, du behöver inte alltid äta hälsosamt. Att äta ljust bröd och socker med mera är inte något som är skadligt för hälsan om du äter de ibland. Det kan dock vara skadligt för hälsan om du endast äter ohälsosam kost. Då har du större risk att drabbas av bland annat fetma, övervikt och diabetes. Att unna sig något gott eller att äta ljust bröd till frukost är absolut inget som är farligt. Men om du till exempel försöker gå ned i vikt så kan det vara bra att till största del välja den lite hälsosammare maten. Om du försöker att gå ned i vikt kan det vara bra att ha en dag i veckan där du får äta lite ohälsosammare. De andra dagarna är de bra om du äter hälsosam kost.

På hemsidan hälsokost.nu kan du läsa mer om hälsokost. Där hittar du flera artiklar om vad hälsokost är och hur du kan börja äta hälsosammare.

Därför är det viktigt med hälsokost


Det är väldigt viktigt att man regelbundet äter hälsosam kost eftersom den hälsosamma kosten innehåller allt det som kroppen behöver får att må bra. För att vara pigg och få den energi som du behöver måste du få i dig både vitaminer, kolhydrater och proteiner, som alla finns i hälsosam kost. Fisk är till exempel något som är väldigt bra att få i sig regelbundet, då den innehåller många bra saker som är viktiga för kroppen. Att äta hälsosamt är viktigt för att minska risken för bland annat fetma, övervikt, diabetes, hjärtinfarkt och andra sjukdomar.

Börja äta hälsosammare

Om du vill börja äta mer hälsosamt så finns det några saker som du bör tänka på. Dels så är det viktigt att du inte övergår till att endast äta supernyttig mat, då kan du lätt falla tillbaka i gamla vanor. Börja alltid med små steg. Du kan börja med att till exempel byta ut din frukost mot en lite mer hälsosam frukost. Istället för ljust bröd kanske du kan börja äta grovt bröd? Eller ägg istället för yoghurt? När du sedan har vant dig vid att äta en hälsosammare frukost kan du byta ut nästa måltid mot något mer hälsosamt. Tänk också på att när du vill äta hälsosammare ska du inte äta färre gånger om dagen, i vissa fall ska du faktiskt äta fler mål om dagen.

amy