Är torkad frukt nyttig?

Last modified date

Självklart är det nyttigt att äta torkad frukt. Att torka frukt är en gammal konserveringsmetod som använts av människan i över tusen år. Detta var ett sätt att ta till vara på frukt och andra födoämnen när det inte fanns kyl, frys samt växthus eller import av färska varor. Det innebär att torkad frukt var ett viktigt sätt att konservera mat på för människans överlevnad. Idag är torkad frukt populärt över hela världen och äts som snacks, i bröd eller i müsli samt har dessutom blivit ett hälsosamt alternativ till godis.

Stärker ben

Via torkad frukt kan du erhålla den energi du behöver samt bekämpa trötthet. Dessutom stärker torkad frukt benen på grund av högt innehåll av zink och kalcium. Detta är extra viktigt för kvinnor som börjar förlora benmassa efter klimakteriet. Det är endast vattnet i frukterna som tas bort via torkningsprocessen, vilket innebär att alla nyttiga mineraler och proteiner finns kvar och kommer att ge massor av energi att börja dagen med. En annan fördel med torkad frukt är att de förebygger förstoppning på grund av naturligt fiberinnehåll.

Torka din egen frukt

Att torka egen frukt är varken svårt eller komplicerat. Den äldsta metoden att torka frukt på är att låta den torka i solen. Enklare är att torka frukt i ugnen men det finns alltid risk för att frukten bränns. Bäst är att investera i en mattorkare som ger bra resultat varje gång. Mattorkare finns i olika prisklasser men de billigare varianterna är inte särskilt dyra. Oavsett hur din ekonomi ser ut är det viktigt att äta så nyttigt som möjligt. Om du har en svår eller krånglig ekonomi erbjuder Nystart Finans en fantastisk möjlighet att samla lån som ett första steg mot en bättre ekonomi och förhoppningsvis skuldfrihet. Genom att beviljas ett Nystartslån kommer Nystart Finans att lösa dina existerande skulder och samla dem i ett lån med en lägre kostnad samt bättre villkor. Även om du har betalningsanmärkningar och/eller pågående ärenden hos Kronofogden kan Nystart Finans hjälp dig. Ett Nystartlån baseras på din fasta inkomst samt din återbetalningsförmåga.

Näringsämnen

Det finns massor av nyttiga näringsämnen i torkad frukt plus att de ger dig upp till fyra gånger mer energi än vanlig färsk mat. När du äter korrekt mängd av torkad frukt per dag kommer de att ge alla grundläggande näringsämnen som din kropp behöver. På grund av ett högt innehåll av antioxidanter samt vitamin C och E förebygger torkad frukt en del degenerativa sjukdomar. Frukt som är torkad utgör en naturlig källa till B-vitaminer samt kalium som är välbehövligt för din benhälsa. Dessutom innehåller torkade frukter fetter som är hälsosamma, såsom omega-3 och omega-6.

Torkad frukt och socker

Att undvika att äta torkad frukt på grund av tron att de innehåller för mycket socker är ett missförstånd. Visst innehåller torkad frukt socker men vår kropp behöver socker för att må bra. Att helt eliminera socker i din kost kommer att orsaka fysiska problem med tiden. Vår kropp behöver socker och socker från frukt är kanske den bästa typen av socker vi kan äta. Fördelen med torkad frukt är att den (förutom naturligt socker) innehåller en hög koncentration av mineraler och vitaminer.

ivadmin