Hälsokost

TräningTräning

SkräpmatSkräpmat

Vad är hälsokost?

Många har hört ordet hälsokost men det är inte alla som vet vad det är, hälsokost är, enkelt förklarat, kost som är hälsosam och bra för din hälsa. Ljust bröd, yoghurt med hög fetthalt, socker, vetemjöl och mycket mer är ohälsosam kost. Grovt bröd, havregrynsgröt, grönsaker och mycket mer är hälsosam kost.

Behöver jag alltid äta hälsosamt?

Nej, du behöver inte alltid äta hälsosamt. Att äta ljust bröd och socker med mera är inte något som är skadligt för hälsan om du äter de ibland. Det kan dock vara skadligt för hälsan om du endast äter ohälsosam kost. Då har du större risk att drabbas av bland annat fetma, övervikt och diabetes. Att unna sig något gott eller att äta ljust bröd till frukost är absolut inget som är farligt. Men om du till exempel försöker gå ned i vikt så kan det vara bra att till största del välja den lite hälsosammare maten. Om du försöker att gå ned i vikt kan det vara bra att ha en dag i veckan där du får äta lite ohälsosammare. De andra dagarna är de bra om du äter hälsosam kost.

På hemsidan hälsokost.nu kan du läsa mer om hälsokost. Där hittar du flera artiklar om vad hälsokost är och hur du kan börja äta hälsosammare.

Därför är det viktigt med hälsokost

Det är väldigt viktigt att man regelbundet äter hälsosam kost eftersom den hälsosamma kosten innehåller allt det som kroppen behöver får att må bra. För att vara pigg och få den energi som du behöver måste du få i dig både vitaminer, kolhydrater och proteiner, som alla finns i hälsosam kost. Fisk är till exempel något som är väldigt bra att få i sig regelbundet, då den innehåller många bra saker som är viktiga för kroppen. Att äta hälsosamt är viktigt för att minska risken för bland annat fetma, övervikt, diabetes, hjärtinfarkt och andra sjukdomar.

Börja äta hälsosammare

Om du vill börja äta mer hälsosamt så finns det några saker som du bör tänka på. Dels så är det viktigt att du inte övergår till att endast äta supernyttig mat, då kan du lätt falla tillbaka i gamla vanor. Börja alltid med små steg. Du kan börja med att till exempel byta ut din frukost mot en lite mer hälsosam frukost. Istället för ljust bröd kanske du kan börja äta grovt bröd? Eller ägg istället för yoghurt? När du sedan har vant dig vid att äta en hälsosammare frukost kan du byta ut nästa måltid mot något mer hälsosamt. Tänk också på att när du vill äta hälsosammare ska du inte äta färre gånger om dagen, i vissa fall ska du faktiskt äta fler mål om dagen.

Att gå på diet

När man hör hälsokost tänker många människor på tunga dieter där du i stort sätt svälter dig själv, men så är inte fallet. Vi ska nu gå igenom lite information om just att gå på diet.

Varför går man på diet?

De flesta människor som går på diet gör det för att gå ned i vikt eller behålla sin nuvarande vikt.

Om du vill kickstarta din viktnedgång kan det vara bra att gå på diet, men det är inte något som kommer hålla i längden. Det kan vara bra till en början för att komma in på rätt spår när det kommer till mat, men att gå på diet är inte hälsosamt i längden. Risken med att gå på diet är att du känner dig hungrig hela tiden och börjar småäta istället. Då är det bättre att äta små portioner flera gånger om dagen istället.

Olika dietformer

Det finns många olika dietformer som du kan följa, men något som har blivit allt mer vanligt är måltidsersättningar. Om du går på en diet där du bara ska dricka olika shakes finns det stor risk att du börjar småäta och faller tillbaka i gamla vanor. Måltidsersättning är inte heller något som är hälsosamt i längden eftersom du inte får i dig alla vitaminer och mineraler som du behöver. En annan diet som finns är LCHF, då äter du mycket grönsaker men då får också äta saker som till exempel grädde.

Om du vill läsa mer om olika dieter kan du titta på Aftonbladets hemsida.

Risker med att gå på diet

Att gå på diet kan ha stora risker för hälsan. Om du går på diet för länge kommer du inte att få i dig alla vitaminer, kolhydrater och proteiner som du behöver för att kroppen ska må så bra som möjligt. Det är också vanligt att människor som går på diet har mycket mindre energi än andra. Sedan finns det alltid en risk att du vänjer dig vid dieten och börjar svälta dig själv, då finns det stor risk för anorexia.

Fördelar med att gå på diet

Att gå på diet kan vara en bra början till ett hälsosammare liv. Om du har som mål att gå ned i vikt kan en diet fungera som en kickstart för dig. Det kan också vara ett sätt att lära dig tycka om nyttigare saker.

Då är det bra att äta hälsokost

Att äta hälsokost är viktigt för alla människor, oavsett livssituation, men ibland kan det vara extra viktigt att äta hälsosammare kost. Här kommer vi att gå igenom när det kan vara bra att äta lite hälsosammare.

Övervikt

Om du till exempel är överviktig och behöver går ned i vikt så är det väldigt viktigt att du äter hälsosam kost, annars är risken stor att du ökar ännu mer i vikt. Tänk dock på att inte gå för snabbt fram, försök börja med små steg och att byta ut din kost långsamt. Om du stressar med att byta din kost helt så finns det en stor risk att du kommer falla tillbaka i gamla vanor. Det är inte alltid som man tycker om den hälsosammare kosten, men ju mer du äter den desto mer kommer du att tycka om den.

Om du vill veta mer om när det är bra att äta hälsokost kan du kika på Livsmedelsverkets hemsida.

Sjukdom

Om du lider av någon sjukdom, till exempel diabetes eller hjärtproblem, så är det viktigt att äta hälsosam kost. Att äta hälsosam kost kan faktiskt lindra dina besvär vid sjukdom och du kommer att känna dig mycket piggare och ha mer energi än vad du har när du äter skräpmat till exempel. Att äta bra och hälsosam kost och motionera dagligen bidrar till en mycket bättre hälsa och livskvalitet.

Träning

Om du tränar och vill nå ett specifikt mål kan det vara bra att äta hälsosammare kost. När du ska bygga muskler behöver du till exempel mer protein och om du ska minska i vikt behöver du äta mindre fett och socker.

Börja träna

För att leva ett så hälsosamt liv som möjligt är det bra att kombinera hälsosam kost med träning. Om du känner dig trött och energilös även fast du äter hälsosamt kan det vara en bra ide att börja träna. Det räcker att du rör på dig så pulsen går upp under 30 minuter om dagen, sedan kan du utöka tiden allteftersom. Träna inte heller för hårt i början utan ligg på en nivå som känns bra för dig och tänk också på att kosten är väldigt viktig när du tränar. När du börjar träna är det bra om du hittar något som du tycker är roligt, då kommer du inte tröttna lika fort. Om du är en person som vill träna hårt är det viktigt att du äter ordentligt. Ät därför mindre portioner men fler gånger om dagen. Du bör äta absolut minst tre gånger om dagen men det är bra att äta ända upp till sex-sju gånger om dagen.

Om du vill läsa mer om att börja träna och vill ha lite tips på hur du kan göra för att hålla igång träningen så kan du titta på aftonbladets hemsida.

Kost vid styrketräning

Om du gillar att styrketräna och bygga muskler så finns det en del saker som du bör tänka på. För det första så måste du ha en bra kost för att orka med alla tunga lyft och all hård träning. När du styrketränar är det bra att äta mycket fisk som innehåller mycket bra saker men det kan också vara bra att ibland unna sig lite skräpmat. Det är dock viktigt att ha en bra balans. Vid styrketräning är det viktigt att äta många kalorier om dagen och äta många måltider, dock ska det vara lite mindre portioner. Vid styrketräning är det viktigt att få i sig tillräckligt med mat för att kroppen ska må bra och inte skadas av styrketräningen. Ibland kan det vara svårt att veta hur du ska äta vid olika träningsformer och då kan det vara bra att ta hjälp av en personlig tränare eller en dietist. Personliga tränare och dietister vet exakt hur du ska äta för att må bra.

Om du vill läsa mer om kost vid styrketräning kan du titta på expressens hemsida. Där hittar du en massa bra information som kan vara till hjälp.

Skräpmat

Skräpmat är något som de allra flesta människorna äter någon gång under sitt liv. Här kommer du att få all den information som du behöver om just skräpmat.

Detta räknas som skräpmat

Skräpmat är mat som går väldigt snabbt att laga och som är väldigt onyttigt. Du har säkert ätit på McDonalds någon gång, det är riktig skräpmat. Maten går snabbt att laga och den innehåller en massa fetter och onyttiga saker. Pizza är också något som räknas som skräpmat, speciellt pizza från pizzerior. Pizzan går även den snabbt att laga men degen innehåller även vetemjöl som inte alls är speciellt nyttigt.

Om du vill läsa mer om just skräpmat så kan du kika på Expressens hemsida där du hittar många artiklar om skräpmat.

Faran med skräpmat

Det finns många faror med skräpmat, till exempel är det väldigt lätt att bli överviktig eller drabbas av fetma om du äter skräpmat ofta. Att äta skräpmat varje dag eller regelbundet är dåligt för hälsan på väldigt många sätt. Skräpmaten innehåller inte de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra. Den innehåller bara saker som kroppen faktiskt kan ta skada av. Att äta skräpmat regelbundet ökar risken för till exempel diabetes och hjärtinfarkt. Det är också väldigt lätt att du fastnar i en ond cirkel där du bara äter skräpmat eftersom du inte behöver laga maten själv och det går snabbt att få maten. Tänk dock på att det inte är farligt att äta skräpmat ibland, men att äta det dagligen är ohälsosamt.

Frågor och svar om skräpmat och hälsokost

Nu kommer du att få svar på de vanligaste frågorna när det kommer till skräpmat och hälsokost.

  • Vad är skillnaden mellan skräpmat och hälsokost?

Skillnaden mellan skräpmat och hälsokost är enkelt beskrivet att skräpmat är onyttigt och dåligt för hälsan, medan hälsokost är nyttigt och bra för hälsan.

  • Hur kan jag börja äta hälsosammare?

Ett bra tips är att byta ut dina måltider till nyttigare saker långsamt. Börja med till exempel frukosten och efter ett tag byter du ut lunchen sedan middagen.

  • Är det farligt att äta skräpmat ibland?

Nej, det är inte farligt att äta skräpmat ibland, du kan gott och väl unna dig en pizza eller hamburgare på lördagskvällen om du vill det. Men att äta skräpmat regelbundet kan vara farligt för hälsan.

  • Var kan jag få hjälp med min kost?

Du kan få hjälp med din kost via en personlig tränare eller en dietist. Personliga tränare och dietister vet allt om mat och hur du ska äta för att må bra.

Om du vill ha mer information om skräpmat och hälsokost kan du kika på Expressens hemsida där du hittar en massa artiklar om skräpmat och hälsokost.

Här kan du kontakta oss om du har frågor angående hälsokost.

mindresocker.se – allt du behöver veta om hälsokostmindresocker.se – allt du behöver veta om hälsokost

kalle