Få hjälp med munsår

Att känna det där pirret i läppen, och känslan av obehag som far genom kroppen när man inser att ett munsår kanske är på väg – det är verkligen inte roligt. Här har vi samlat information och några tips om det visar sig att du eller någon närstående råkat ut för de här frustrerande såren.

Plåster och salvor

Munsår beror på ett herpesvirus som de flesta av oss bär på, men som ligger latent i kroppen. Efter att munsåret läkt ut stannar dock oftast viruset kvar i kroppen, vilket är orsaken till att du kan få nya munsår i framtiden. När utbrottet är ett faktum är det viktigt att du inte pussar eller kysser någon då viruset lätt smittar och kan överföras till andra delar av kroppen, som i underlivet eller ögonen. Så fort du märker att ett munsår kan vara på gång är det bra att sätta in någon form av hjälp, som till exempel ett speciellt genomskinligt plåster som är specifikt designat för att ta hand om den här typen av problem. Det finns även olika typer av salvor och krämer för munsår som är lätta att få tag på hos apoteket. Gör vad du kan och var försiktig med läppkontakt i alla former så kommer munsåret till slut försvinna.

Första utbrottet hos barn

Den allra första gången man får munsår är oftast i väldigt unga år. Det kallas då primär herpesinfektion och föregås ofta av hög feber hos barnen. När febern lägger sig uppstår blåsor i och runt munnen, något som kan vara väldigt jobbigt för barnet. Även här handlar det mest om att härda ut, men att ha koll på att hen lyckas få i sig mat och dryck, åtminstone så väl det går. Varm mat kan göra obehaget värre, så fokusera på sval och flytande mat under några dagar tills det börjar bli bättre. Även tandborstningen kan bli svår, men som förälder får du helt enkelt göra det som går, annars vänta tills barnet mår bättre. Är du bekymrad kan du alltid ringa sjukvårdsupplysningen på 1177 för att få mer råd och tips.

ivadmin