Ekologiska val inom hälsokost

Last modified date

När man tänker på hälsokost vandrar tankarna automatiskt till grönsaker, frukt och kost som inte innehåller socker eller för mycket tillsatser. Människor blir allt mer medvetna om att många grönsaker är besprutade med bekämpningsmedel som kan orsaka sjukdomar som diabetes, cancer eller till exempel fetma. Ekologiska produkter är istället ett allt mer populärt val då dessa är helt obesprutade och där man följt de miljörestriktioner som gäller.

Vad innebär ekologiska livsmedel?

Att äta nyttigt är alltid sunt men vad räknas egentligen som riktiga ekologiska produkter? När det kommer till frukt och grönt ska allt som tidigare nämnt vara helt obesprutat och man får endast använda ett fåtal godkända växtskyddsmedel. För att grödor ska kunna kallas ekologiska, krävs det även att de heller inte är odlade med konstgödsel. Att välja ekologisk hälsokost innebär även att man gör ett aktivt val för djuren och naturen. Det är ett faktum att tack vare ekologiska odlingar på en gård och betande djur på grödor av ekologiska fält, bidrar detta till 30 procent mer biologisk mångfald och miljön blir mer skonad. Att äta ekologiska grödor kan kosta lite mer, men är värt mer för både hälsan och naturen. Vill man även unna sig att ta hand om det yttre och inte bara äta nyttigt, kan Akademikliniken erbjuda plastikkirurgi, hudbehandlingar, injektioner, hudvårdsprodukter och mycket mer!

Övriga ekologisk hälsokost

Förutom färskvaror som grödor i form av ekologiska grönsaker och frukt, finns det även andra bra produkter som är framställda enligt ekologiska krav. Att välja blir nyttigare är en stor investering i hälsan och även kroppen blir stark med hälsokost både med nyttigare föda, men också med all annan form av hälsokost. Det kan handla om vitamintillskott i pulver- eller tablettform, nötter, frön, tesorter, olika hälsobröd eller torkad frukt och grönt. Några exempel på populära märken är EcoLiving, Jordklok, BIOVA organic eller till exempel Biofood. I många hälsokostbutiker finner man de flesta märken, men även i vanliga livsmedelsbutiker finns det ett visst urval av ekologiska sortiment av hälsokostrelaterade produkter. Om man vill vara säker på att en produkt verkligen är ekologisk, ska man hålla utkik efter KRAV-märkt på förpackningen.

Fördelen med att välja det allra nyttigaste alternativen inom hälsokost, det vill säga ekologiskt, är att man får i sig det bästa och renaste råvarorna utan kemikalier. Man får även inte i sig de skadliga ämnen från besprutningsmedel som bland annat är PCB, DDT eller dioxin. Fler av ämnena och kemikalierna i besprutningsmedel kan inte bara orsaka sjukdom, utan även skada hela immunsystemet, störa hormoner och bidra till infertilitet hos både män och kvinnor. Det som är bra att veta, är att även djuren har haft det bättre under en ekologiskt framställning av produkter som härstammar från just djur. Ägg från frigående hönor utomhus smakar bra mycket bättre då hönorna har fått gå i det fria och inte varit instängda i en trång bur. Att välja ekologisk hälsokost är den bästa investeringen man kan göra och man blir dessutom piggare och gladare!

ivadmin