Att gå på diet

Last modified date

När man hör hälsokost tänker många människor på tunga dieter där du i stort sätt svälter dig själv, men så är inte fallet. Vi ska nu gå igenom lite information om just att gå på diet.

Varför går man på diet?

De flesta människor som går på diet gör det för att gå ned i vikt eller behålla sin nuvarande vikt.

Om du vill kickstarta din viktnedgång kan det vara bra att gå på diet, men det är inte något som kommer hålla i längden. Det kan vara bra till en början för att komma in på rätt spår när det kommer till mat, men att gå på diet är inte hälsosamt i längden. Risken med att gå på diet är att du känner dig hungrig hela tiden och börjar småäta istället. Då är det bättre att äta små portioner flera gånger om dagen istället.

Olika dietformer

Det finns många olika dietformer som du kan följa, men något som har blivit allt mer vanligt är måltidsersättningar. Om du går på en diet där du bara ska dricka olika shakes finns det stor risk att du börjar småäta och faller tillbaka i gamla vanor. Måltidsersättning är inte heller något som är hälsosamt i längden eftersom du inte får i dig alla vitaminer och mineraler som du behöver. En annan diet som finns är LCHF, då äter du mycket grönsaker men då får också äta saker som till exempel grädde.

Om du vill läsa mer om olika dieter kan du titta på Aftonbladets hemsida.

Risker med att gå på diet

Att gå på diet kan ha stora risker för hälsan. Om du går på diet för länge kommer du inte att få i dig alla vitaminer, kolhydrater och proteiner som du behöver för att kroppen ska må så bra som möjligt. Det är också vanligt att människor som går på diet har mycket mindre energi än andra. Sedan finns det alltid en risk att du vänjer dig vid dieten och börjar svälta dig själv, då finns det stor risk för anorexia.

Fördelar med att gå på diet

Att gå på diet kan vara en bra början till ett hälsosammare liv. Om du har som mål att gå ned i vikt kan en diet fungera som en kickstart för dig. Det kan också vara ett sätt att lära dig tycka om nyttigare saker.

amy